Re-integratie spoor 2
Soms is het niet mogelijk voor een zieke werknemer om terug te keren in het eigen werk of zelfs in ander werk bij de eigen werkgever (‘spoor 1’). In dat geval wordt een ‘re-integratie spoor 2 traject’ gestart: passend werk vinden bij een ander bedrijf. Doorgaans wordt dit uiterlijk na één jaar ziekte gestart. Maar een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige kan dit ook op een ander moment adviseren.
Voor werkgevers
Uit een arbeidsdeskundig onderzoek kan blijken dat de medewerker niet meer kan werken binnen de eigen organisatie. Soms is het onduidelijk of dat nog lukt. In zulke gevallen begeleid ik een werknemer bij het zoeken naar een passende functie elders. We kijken samen wat de persoon nog wél kan en welke kansen er liggen in de huidige arbeidsmarkt. Daarbij is inkomstenbehoud een belangrijk uitgangspunt.
Door mijn arbeidsdeskundige achtergrond kan ik bij een mogelijke functie direct beoordelen of deze aansluit bij de belastbaarheid van de medewerker. Als het re-integratieproces toch stagneert, neem ik uiteraard contact op met de werkgever, maar ook met de bedrijfsarts. Dit vergroot de kans op een succesvolle plaatsing en verkleint de kans op terugval en een eventuele loonsanctie.
Voor werknemers
Niet iedereen kan tijdens ziekte terugkeren in het eigen werk of zelfs in een aangepaste of andere functie binnen het bedrijf. In zo’n situatie blijkt uit arbeidsdeskundig onderzoek vaak dat het beter is om een functie buiten het bedrijf te zoeken. Maar wat voor werk kun je nog wél doen en hoe kom je aan een nieuwe baan als je ziek bent? Bij een re-integratie spoor 2 traject kijken we samen naar mogelijkheden en help ik je je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Deze vorm van re-integratie is aan wet- en regelgeving gebonden. Maar binnen deze kaders heb je zelf veel invloed op de zoekrichting en mogelijke sollicitaties. Als re-integratieadviseur help ik je om mogelijke functies te onderzoeken, zodat je een weloverwogen keuze maakt voor passend werk waarin je duurzaam kunt re-integreren.