Arbeidsdeskundig onderzoek
Wanneer een medewerker langere tijd uit de roulatie is wegens ziekte of beperking, kan een arbeidsdeskundig onderzoek duidelijkheid geven over de belastende factoren in het werk en het draagvermogen van de medewerker. Zo’n onderzoek geeft inzicht in de mogelijkheden die werkgever en werknemer nog kunnen benutten om blijvend aan het werk te komen.
Als arbeidsdeskundige doe ik voorstellen voor aanpassingen om het eigen werk passend te maken en geef ik advies over de vervolgstappen in de re-integratie. Meestal vindt het arbeidsdeskundig onderzoek plaats als onderdeel van de eerstejaars ziekte-evaluatie. Maar het kan ook eerder of later worden ingezet.
Voor werkgevers
Het begeleiden van een zieke medewerker is een delicaat proces. Als werkgever jongleer je met verschillende belangen. Je wil de medewerker niet te zwaar belasten, maar moet wel kunnen aantonen dat je voldoende re-integratieactiviteiten hebt ondernomen. Als werkgever is het soms lastig om de eigen betrokkenheid los te zien van de wet- en regelgeving. Als arbeidsdeskundige help ik hierbij.
In mijn arbeidsdeskundig onderzoek adviseer ik over mogelijke alternatieven, binnen de muren van de werkgever of daarbuiten. Maar altijd binnen de draagkracht van de medewerker en het kader van de wetgeving. Zodat de medewerker duurzaam aan het werk komt én blijft, en de werkgever niet voor een loonsanctie komt te staan.
Voor werknemers
Wanneer je langdurig ziek bent, kan je werkgever ervoor kiezen om een arbeidsdeskundig onderzoek in te stellen. Als arbeidsdeskundige ga ik met jou en je werkgever in gesprek om te onderzoeken wat de knelpunten zijn in je werk, en of die zijn op te lossen. Hierbij is het streven altijd om terug te keren in je eigen werk, maar soms is dat niet direct haalbaar. In dat geval bespreken we wat mogelijke alternatieven zijn (bij je eigen werkgever of elders) en wat de gevolgen hiervan zijn voor je inkomen.
Als arbeidsdeskundige ben ik altijd neutraal en onafhankelijk. Dat betekent dat ik vertrouwelijk omga met jouw persoonlijke informatie, dat ik me goed in je situatie verdiep en dat jouw belang net zo zwaar weegt als die van je werkgever.